Cara Pasang Google Analytics WordPress

Cara memasang GoogleAnalytics di WordPress

Dah lama rasanya tak pasang google analytics , semalam try la pasang dekat blog testing . Lisa  kena pasang juga di wordpress lisa.my . Mana la tahu nanti dah ada viewer beribu-ribu walaupun baru 3 artikel je dalam blog ini. Haha berharap sangat ! If nak tahu apa itu Google Analytics, korang boleh rujuk di entri ini : Cara Pasang Google Analytics di Blog . Untuk cara pasang google Analytics di WordPress ni ada banyak cara , boleh guna plug in dan boleh guna manual iaitu pasang code di html template WP. So .. jom baca tutorial Lisa !

Tutorial Cara Pasang Google Analytics di WordPress

Lisa akan terangkan cara pasang G.A secara manual sebab rasanya lagi senang takperlu install plugin bagai . Apapun .. jom baca .
1. Signup akaun google analytics di https://analytics.google.com/analytics/web/provision/?authuser=0#provision/SignUp/

2. Isikan detail dalam tu dengan lengkap . Lepastu tekan Get Tracking ID untuk dapatkan code seperti dibawah ini.

cara pasang google analytics wordpress

3. Lepas dapat code diatas , buka dashboard akaun wordpress .
Pergi ke : –
Appreance – Editor –  Theme Footer (footer.php) .

 

Lepas tu masukkan script code tadi , <script> xxxxxxxxxxxxxxxx</script> . Copy dari google analytics yang daftar tadi . Masukkan dalam coding template tu sebelum <body> . Rujuk gambar no. 4 .  Scroll kebawah dan tekan Update FILE .

Kini Google analytics dah siap pasang di blog wordpress korang . Senang sahaja walaupun cara manual .

cara pasang google analytics di wordpress

Kenapa google analytics tu penting ?

Sekali lagi Lisa tekankan, kenapa google analytics tu penting ? Sebab memudahkan korang untuk check berapa banyak trafik di entry korang , berapa banyak user online dan keyword apa yang selalu cari dalam blog . Trafik banyak , boleh la up rate card harga blog korang kepada client. Nak ceritakan detail satu persatu macam banyak pulak, hehehe. After dah daftar akaun google analytics tu nanti rajin-rajin la skodeng apa sahaja yang ada di dalam tu .

Bukan hanya memudahkan kerja , tapi juga boleh jadikan rujukan untuk menulis idea artikel dalam blog. Lisa letew . Hahaha..

Selamat mencoba !

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge