Cara Make-up Simple Dan Cantik

Cara Make-up Simple Dan Cantik

Asssalamualaikum , Hye …. setelah sekian lama terbiar akhirnya Lisa ada kerajinan untuk mulakan menulis dalam blog ini. Korang pergi kerja pakai make-up tak ? 80% wanita akan menjawap ‘ya’ . Lisa sendiri kadang makeup kadang tak , tapi takla nampak pucat lesu ,, sekurangnya pakai lipsbalm dan compaq powder… itupun dah kira make-up okeyh .  Makeup sehari-hari untuk bekerja , lebih suka yang light je . Kat sini mana sama macam kat banda besar sana , over makeup nanti orang ketawa pulak . Haahaha..

set makeup maybelline

SET Make-up dari Maybelline yang Lisa pakai :
1. BB clear smooth , spf50+-Maybelline
2. Vface Blush Contour -Maybelline
3. Dream Liquid Mousse Maybelline code 3 (light)
4. Lipstik Rossy Matte -Maybelline

dan untuk kening , Lisa gunakan Fashion Brow sharp pencil dari Maybelline juga.
Nah Lisa kongsikan cara paling senang untuk makeup yang ringan , tak heavy .
Langkah 1 : Bersihkan muka korang dan kemudian sapu dengan toner , sebelum pakai moisturiser atau serum . Tapi macam banyak step pula.. Lisa biasanya akan pakai jeBio Essence mineral water , banyak kegunaan dalam 1 spray je . Jaga kelembaban muka dan juga akan buat foundation korang tahan lama .

 

 

B.B white Maybelline Clear Smooth
BB clear smooth , BB white spf50+-Maybelline

Langkah kedua : Sapukan sedikit Clear Smooth secara merata di seluruh muka . B.B white lisa pilih code fresh . Pemilihan code ni sesuaikan dengan warna dan jenis kulit korang ye . Bentuk cair dan mudah di blend untuk tutup parut atau tempat yang tak berapa rata .

Langkah ketiga : Sapukan Dream Liquid Mousse Maybelline code 3 (light) , pam dua kali di telapak tangan kemudian calit di muka . Ratakan dengan guna brush , atau span atau jari tangan pun boleh (pastikan tangan korang tu bersih kay ! )  .

Langkah ke empat : Pakai loose powder dibawah mata , tujuan lose powder ni untuk elakkan atau kurangkan muka jadi berminyak dan makeup cair nanti . Lisa biasa guna bedak baby gohson powder tu jek . heheehe.,.

Rosy Matte Maybelline
Rosy Matte Maybelline

Langkah ke lima : Pakai lipstik Rose Matte Maybelline , jenis matte dan setakat ni lisa suka pakai kaler ni , nampak natural .

Langkah terakhir .. korang pakai je V-face Blush contour untuk nampakkan muka korang berseri tak pucat , also.. yang nak nampak muka tirus atau bulat.. boleh ikut instruction di belakang bekas V-face ni .

Dah hasilnya ,, tadaaa… siap ! Pakai sikit-sikit je .. muka pun ringan tak rasa heavy .

Beauty Blogger ciksepet
See u on my next tutorial . :d

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge